dimarts, 1 de setembre del 2009

La Vella dóna la campanada a Sant Fèlix

La Vella descarrega el 2de9fm i el Pde8fm, mentre Vilafranca ensopega al 3de10fm, el 3de9fa i el pilar. Minyons i Joves acaben signant un discret Sant Fèlix.


Tot apuntava a que, en aquest Sant Fèlix multitudinari en caure en diumenge, tot estava més que venut. Tal i com s'havien desenvolupat les darreres setmanes, semblava que la Vella havia quedat descartada i que només la Joves o Minyons li podrien fer una mica d'ombra al monòleg verd que es preveia. Però la situació a plaça va canviar radicalment.

Després de la tradicional passada de Sant Fèlix, les colles entraren a plaça amb un Pde4cam cadascuna, tert de la Vella, que ho feia amb un Pde4pscam. Ningú ho va interpretar com un símbol, però potser va ser el primer símptoma de que anaven forts. Seguidament, van obrir plaça la colla local, els Castellers de Vilafranca. A primera ronda, seguiren l'esquema clàssic, portant a terme un 4de9fa amb molt de nervis, que es va tancar en excès als pisos superiors, arribant al punt de casi tocar el pilar. Malgrat això, el 4 es va descarregar deixant el pilar, que també va haver de treballar de valent per poder-se descarregar. A segona ronda, els verds varen portar el que cap de cartell anunciat, el 3de10fm, que va trigar molt en muntar-se. Amb molts problemes entre el folre i les manilles, el castell va tirar a munt a la primera, però el pes no va fer que les manilles paressin el seu moviment excessiu, complicant-se a més amb problemes amb un dels quarts, que s'estava enfonsant. Finalment, amb sisens col·locats i la canalla pujant, el quart s'acabà d'enfonsar, fent caure el castell. En repetició, els de Vilafranca van bastir el seu castell reserva, el 2de9fm, amb una gran solidesa i que no va presentar cap problema, tot i haver introduit canvis respecte al de Santes. En tercera ronda, els "lagartus" es van proposar tornar-se-les a veure amb el 3de9fa, donat els rumors que apuntaven a que Minyons el podria intentar. El castell, igual que el 4, mai no va acabar de pujar fi, i amb l'entrada del pom de dalt va caure. En ronda de repetició, varen anar a assegurar presentant un 4de9f que, aquest cop, no els presetà problemes. La ronda de pilars verda era l'altre plat fort de la diada, amb el Pde8fm, però l'anxaneta no va voler pujar, i com que la canalla mana, el peu es va desmuntar. Decidiren doncs rebaixar un pis, canviant l'anxaneta, que s'estrenava al Pde7f. Sembla que aquest pilar no esperat va fer força mal als verds, i el folre no treballà còmode, fent inestable el pilar. Una forta sacsejada dels pisos de dalt va fer que el pilar caigués quan l'anxaneta s'estava col·locant i va tornar a portar la por a una plaça castellera en veure que a l'anxaneta se li sortia el casc disparat (però afortunadament no va ser més que l'espant). Finalment, decidiren tancar una diada amb força caigudes descarregant un Pde5 bastant pesat.

Els segons en actuar eren els Minyons de Terrassa, que venien tocats de l'actuació de Sitges, després de carregar el 3de8a i el Pde7f i amb la baixa de l'anxaneta del pilar, descartant així el 3de9fa i un pilar gran. Així doncs, decidiren intentar repetir els esquemes de la seva diada de Festa Major. En primera ronda presentaren un 3de9f que sembla estar donant bons resultats, malgrat que hi havia uan tremolor constant, però que no va fer perillar en cap moment el castell. En segona ronda, els malves van bastir un 4de9f molt més que bellugadís i que va patir la lenta pujada de la canalla, però que varen poder descarregar gràcies a la veterania del seu tronc i al bon treball del folre. Pel que fa a la tercera ronda, els egarencs van fer un 5de8, que va ser executat sense cap problema. Per finalitzar la seva actuació, van bastir 2Pde5 simultanis.

La tercera en actuar era la Colla Joves Xiquets de Valls. Volien tornar a repetir l'èpic Sant Fèlix del 2008, on van descarregar el seu primer 5de9f, molt patit, després d'una caiguda del mateix castell quan encara no s'havia carregat. Així doncs, i després d'haver fet bastants cops el 5de8 de manera immillorable, apostaven per pujar un pis. La incògnita, però, era si bastirien un pilar gran després dels mals resultats del Pde6 en les darreres setmanes. Per obrir la seva diada, van portar a terme el 3de9f, un castell que els hi havia donat força problemes, carregant-lo els dos darrers cops, i que aquest cop tampoc va anar gaire bé. Tot i descarregar-lo, el castell mai no va parar de trontollar, causant fins i tot algun dubte i moltes presses a la canalla, mentre que el folre encara està molt verd. A la segona ronda, els vermells van encarar el seu repte, el 5de9f. Després de desmuntar un peu, el castell va pujar, però igual que el tres, no gaire bé. El tremolor va fer que el castell s'obrís sense que el folre pogués fer-hi gaire. Malgrat això, va seguir pujant, permetent fer les dues aletes, però caient poc després. A la tercera ronda, malgrat la caiguda, la Joves va voler seguir el seu programa, fent un 4de9f. Després de dos peus desmuntats, semblava que en el tercer no les tenien totes, però decidiren pujar-lo abans que perdre ronda. Però l'estructura no estava pas segura. La rengla d'esquenes a la Vella de seguida va començar a patir i a rebregar-se, emportant-se el castell, que va caure amb dossos col·locats. En ronda de repetició varen bastir un 2de8f molt parat. Els diables vermells van acabar amb 2Pde5 simultanis, descartant així el Pde6 o superior.

Tancant les rondes estava la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la colla tapada de la diada, per la que ningú apostava res, que va acabar donant la sorpresa, amb un programa força ambiciós. Obriren plaça amb un 3de9f a la "manera de la vella", treballant-lo molt, però descarregant-se de sobres. En segona ronda vingué el primer plat fort de la Vella, el 2de9fm, un castell que se'ls resistia des de feia anys *. Els "vellacus" bastiren un 2de9fm amb pes, per tal d'assegurar la construcció, on, fins i tot, hi havia la presència de l'Ito de Haro, lesionat al passat Firagost i que lluïa una màscara protectora. El castell va pujar lent i una mica insegur, amb els quints i els sisens molt plegats, però el bon treball de les manilles i del tronc va fer que es pogués descarregar, donant la primera sorpresa de la tarda. En tercera ronda, els vallencs decidiren seguir el programa i bastir un 4de9f molt maco, sense moviments excessius ni el fort treball que acostumen a fer els seus castellers en aquest tipus de construccions. Per acabar la diada, els rosats portaven a terme el gran pilar, el Pde8fm, que l'any passat només pogueren carregar (Sant Fèlix, Concurs de Tarragona i Santa Úrsula). Aquest cop, la cosa va anar millor. Tot i començar amb un fort moviment de les manilles, aquestes s'asentaren amb el quint col·locat. El pilar hagué de treballar de valent, amb alguns moviments bruscos, però va poder-se carregar. La descarregada va ser més placentera, sense gaires problemes, arrencant un gran aplaudiment d'una plaça que acabava de veure un peu desmuntat dePde8fm dels verds i que estava desitjant poder veure el gran pilar descarregat de nou.

Així doncs, la Vella donà la sorpresa i guanyà (no se per punts, però sí moralment), la diada de Sant Fèlix d'enguany, presentant un programa ambiciós tenint en compte els seus darrers resultats i que, amb un bon treball de la colla a plaça, els permeté sortir amb 2 gammes extres descarregats i cap caiguda. Però cal destacar també l'actuació dels Castellers de Vilafranca, que malgrat les caigudes i no poder assolir objectius, segueixen demostrant que estan bé. A més, es van recuperar ràpidament, doncs el dia següent, per Sant Ramon, els verds aconseguien fer el primer 3de9fa descarregat de la història, molt mogut i treballat, però descarregat al cap i a la fi, tot carregant també el Pde8fm.

Pel que fa a Minyons, va tenir un paper prou bo dintre del que cabia esperar donada les baixes amb les que arribaven. Esperem que continui aquest treball i els malves puguin tornar al seu nivell habitual. Pel que fa a la Joves, tot i que semblava que tornarien a donar la sorpresa, aquest cop no va poder ser. Amb uns folres massa tendres, l'èpica no va servir de gaire. Caldrà doncs que continuin treballant per poder assegurar les grans construccions.

Així doncs, l'actuació quedà de la següent manera:

Castellers de Vilafranca: Pde4cam, 4de9fa, i3de10fm, 2de9fm, i3de9fa, 4de9f, iPde7f, Pde5.
Minyons de Terrassa: Pde4cam, 3de9f, 4de9f, 5de8, 2Pde5.
Colla Joves Xiquets de Valls: Pde4cam, 3de9f, 5de9fc, i4de9f, 2de8f, 2Pde5.
Colla Vella dels Xiquets de Valls: Pde4pscam, 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde8fm.




P.S.:Aquí us deixo les fotografies que vaig fer la setmana passada a la diada de Festa Major de Gràcia i que no havia penjat encara.
* Edito: Rectifico la informació. Tal i com ha dit el company, a Sant Fèlix del 2008 sí que el va carregar, igual que a Santa Úrsula, i no el descarregava des del Concurs del 2000. Merci per la rectificació.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

la vella el 2008 el va carregar el 2d9fm per sant fèlix i santa úrsula
i no el descarregava desde el concurs
de l'any 2000.

Anònim ha dit...

Es nota massa que tires cap a la Vella. L'escrit te bastantes incorrecions a part del que puguis opinar. Fent servir les teves paraules, l'escrit està molt tendre.

Sergi "Cafè" ha dit...

Tothom tira cap a un costat i, malgrat ho intenti dissimular, es nota. Jo intento que no se'm noti massa als escrits les meves tendències i, veient d'altres cròniques, algunes de "professionals", n'estic prou content.

Tot i així, la crítica de que tiro cap a la Vella, en aquesta diada, crec que no és gaire justificada. He pogut parlar amb bastanta gent gens sospitosa de ser "vellaco" i ja ho signarien això que he escrit.

I d'altra banda, no intento fer cròniques professionals. Ni ho intento ni tinc prou experiència per fer-les. Intento donar a conèixer com va ser la diada per a mi. I per a que la gent no només es quedi amb el que he dit, sinó que pugui comparar, ho acompanyo d'imatges de la diada. Em sap greu si cometo incorreccions, no sóc un expert, però dir això i no dir quines són ni fer cap crítica constructiva tampoc ajuda gaire...

Salut!


P.D.: Merci per la correcció del primer missatge!

Xm2 ha dit...

Un detall:

No estic gens d'acord en que el 5d9f va anar tant malament com el 3d9f inicial, crec que va anar molt bé i molt millor que el 5 descarregat de l'any passat, el que passa és que els castells grans tenen això, són molt díficils de descarregar.

Sobre el que califiques com a actuació "discreta" de Minyons i Joves, d'altra gent no sé que et diria, jo només et diré que sembla un comentari fet per un periodista que escriu d'una cosa que no hi enten.

Moltes gràcies

Anònim ha dit...

naucil veliko