dimarts, 18 d’agost del 2009

La Vella ensopega a la Bisbal

La Vella cau del 5de8 i els condiciona la diada. Els Castellers de Vilafranca compleixen a dues setmanes de Sant Fèlix, mentre que la Joves realitza una gran actuació.


Diumenge passat se celebrava la diada en la plaça que diuen que és la més castellera sense colla pròpia, la Bisbal del Penedès. I és que aquesta petita població de 2.815 habitants situada a mig camí entre el Penedès i l'Alt Camp aconsegueix portar a una mateixa plaça als Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls en un moment molt fort del calendari i amb les mirades posades cap a Sant Fèlix. Aquest any, però, la diada venia envoltada de polèmica per la inclusió de la Vella amb un catxé més alt que la resta, i que havia faltat a la cita l'any passat per les pretensions econòmiques, però aquesta no afectà a l'actuació de les colles.
La petita plaça (de fet, la confliència de 3 carrers), acull així una de les diades més importants de la temporada castellera, i també una de les més caluroses, doncs es fa a la 1 del migdia i sense cap ombra, i el vent sol lluir per la seva absència. Les tres colles, que entren a toc d'entrada a plaça, però sense pilar caminat, són rebudes per una bona quantitat de públic, no només de la població, sinó també molts castellers i seguidors del món dels castells vinguts d'arreu.

Enguany, els Castellers de Vilafranca van ser els encarregats d'obrir la diada. Situats a la banda baixa de la plaça, començaren amb un 4de9f. Després d'un peu desmuntat, els vilafranquins van alçar el castell, que va mantindre molt bones mides durant tota l'execució i no va presentar cap problema pels de la camisa verda. En segona ronda, van decidir presentar el 3de9f, un castell que estava tenint alguns problemes, havent-se només carregat a Calafell i Santes, mentre que a Vilanova ja acosneguiren tornar-lo a descarregar. El castell va pujar amb una tremolor constant i una de les rengles un xic separava. Això, juntament amb una mica de retard en pujar la canalla, feia pensar en problemes, però els penedesencs van demostrar saber treballar en condicions no òptimes, fent que el castell no patís en excés en cap moment. Per a la tercera ronda, els lagartos triaren el 3de8a, un castell que porten 2 anys presentant en diferents moments i que enguany era el primer per a ells. Després de desmuntar 2 peus, el tercer tirà amunt. El 3 va pujar un pèl deformat des del principi, fent que hi hagués un bellugueig considerable i alguns dubtes en el tronc i la canalla. Finalment, però, es pogué carregar. La descarregada va ser força treballada, per tal de no tocar el pilar, que patí una mica amb la sortida de l'anxaneta i l'acotxador, però que es poguer descarregar. Finalment, els verds varen encarar la ronda de pilars amb un Pde7f on el folre era força petit. El pilar va pujar una mica tirat cap enrere a partir del quart, cosa que va fer que el terç hagués de compensar tirant el pit endavant. A la descarregada vigueren els principals problemes, amb un terball molt gran del terç i el quart, que fins i tot acabà girat. Per acabar d'arrodonir el dia, alçaren 6Pde4 simultanis, com feien l'any passat celebrant els 60 anys. Diada rodona pels de la camisa verda, que encara tenen El Catllar i l'Arboç abans de Sant Fèlix i que de ben segur donaran alguna sorpresa.

Per la seva banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls es trobava situada al mig de la plaça. Iniciaren la seva diada amb el 5de8. Després d'un peu desmuntat, decidiren girar-lo per tal de salvar les possibles pendents, i començà le'xecució, amb una tremolor constant que va fer treballar tronc i pinya des del principi. La canalla, que tot i petita, en això hi entén, ho va notar, i l'anxaneta començà a baixar amb acotxadors col·locats. La colla, que volia fer una gran diada i treure's l'espineta del Firagost, va intentar que tornés a pujar, fins i tot una quinta va agafar a l'anxaneta de la cama, tot deixant-se anar del castell d'un braç. Aquests dubtes, els nervis, i la decepció per haver de desmuntar el 5, no van anar gaire bé per un castell que ja no estava maco, i finalment, just després de que l'anxaneta arribés a la pinya, el castell va petar entre terços i quarts del 3. Aquesta caiguda va fer molt de mal, no només a la moral de la colla, sinó també al tronc, doncs es sumava alguna baixa més a les que ja portaven del Firagost. En ronda de repetició, els de la camisa rosada decidiren assegurar i fer un 3de8, menys estable del que s'esperava, però que solventaren sense gaires problemes, i descartant així fer el 3de9f que tenien a la recàmara. A segona ronda, la línia de rebaixaar les espectatives es confirmà quan aixecaren el 4de8, que pujà molt deformat i que no es mostrà segur en cap moment, sobretot en la descarregada, on es notà molt els problemes de quadratura. A tercera ronda, decidiren presentar un 2de7, que ni tan sols el tenien plantejat. L'estructura pujà, aquest cop sí, molt segura, donat que la intenció era posar-hi un folre. Fins i tot es permeteren fer una figuereta a l'alçada de dossos. Per finalitzar, els vallencs van fer 2Pde5 simultanis, un d'ells amb una execució molt lenta donada la curta edat de l'anxaneta, que pujava molt a poc a poc. Una diada força dolenta pels de la camisa rosada que tenen El Catllar i l'Arboç per recuperar forces i preparar la diada de Sant Fèlix.

Finalment, la Colla Joves Xiquets de Valls, situada a la part alta de la plaça, van ser els encarregats de tancar les rondes. Amb la moral molt alta després de guanyar a la Vella al Firagost, encaraven aquesta diada amb moltes ganes. Ja per començar, varen alçar un 3de9f que va pujar amb unes mides molt maques i que es va carregar sense problemes però que, de cop, va començar a tancar-se a l'alçada de quints, i el castell acabà caient. A segona ronda, i després de desmuntar-ne'n un peu, presentaren un 5de8 molt consolidat, sense termolors ni moviments estranys, i que fa pensar en un pis més en les properes setmanes. A tercera ronda, donaren la s orpresa quan intentaren el 3de8a. Després de desmuntar un primer peu, el castell s'executà molt segur i sense problemes, però només el 3 es deixà anar, el segon no poguè aguantar i, sense poder lluitar-lo gaire, se n'anà cap enrere, quedant només en carregat. Per acabar, la Joves va fer 2Pde5 simultanis. Així doncs, una diada força bona pels de la camisa vermella, amb el però del pilar, que està donant força problemes (ja n'han carregat 2, al Firagost i aquest, i només van descarregar-lo a Vilanova, però patint molt i gens segur), i que fa pensar si la colla seguirà apostant per la via dels pilars o la deixarà aparcada per anar a buscar d'altres reptes.

Així doncs, una molt bona diada a la Bisbal, que es torna a reafirmar com la gran plaça sense colla pròpia i que torna a ser de nou una presa de forces per Sant Fèlix. El resum de l'actuació és el següent:

Castellers de Vilafranca: 4de9f, 3de9f, 3de8a, Pde7f, 6Pde4 simultanis.
Colla Vella dels Xiquets de Valls: i5de8, 3de8, 4de8, 2de7, 2Pde5 simultanis.
Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9fc, 5de8, 3de8ac, 2Pde5.