dimecres, 12 d’agost de 2009

Un més i escaig en el món dels castells

Si en un cap de setmana, el món casteller es pot revolucionar, imagineu-vos que pot passar en un mes i cinc dies, que era el que feia que no actualitzava. Tenia pendent fer algunes cròniques, però donat que ha passat ja un temps, prefereixo publicar una mena de recull, ara que per la colla està a punt de començar el segon tram de la temporada.


Primer, a nivell de Badalona, vàrem tenir l'actuació de Premià de Mar, juntament amb els Capgrossos de Mataró. Finalment, vàrem decidir apostar per repetir l'actuació del maig a la Plaça de la Vila (sense l'id5de7), però apostant per la renovació de troncs, feina que s'està fent molt marcadament aquest any i que comença a donar molt bons resultats. En el 4de7, cal destacar l'estrena d'un segon i la reestena d'una quarta, amb l'afiançament d'un dels segons lleugers, i tot això amb un resultat genial. El 4de7a es va apostar per una alineació més conservadora, a l'espera que el treball a assajos acabi de perfeccionar el nou tronc. Finalment, el 3de7 va incorporar un canvi força important a la rengla, de cara al 3de7a que ja està proper. Pel que fa al vànol, es va repetir l'alineació del Pde5, a l'espera del segon tronc que s'està treballant. Per la banda mataronina, els blaus van clavar un 5de8, que va patir més nervis que altra cosa, un 4de8a un pèl insegur i que va patir molt a al baixada del pilar quan el segon es va abocar molt, un 2de8f que, després d'un peu desmuntat, va ser força treballat, i Pde7f que quedà en carregat per la manca de treball còmode entre el terç i el folre. Tot i això, una gran diada la que es va poder viure amb una plaça molt plena de gent que estava expectant a aquest duel.


La setmana següent, a Calafell, els Castellers de Vilafranca donàven el primer signe de que també són humans, i només carregaven el 3de9f de manera molt ajustada. Tot i això, no semblava que la cosa nés a més. Però els verds van tornar a entrabancar-se a les Santes, que enguany tenien un cartell espectacular: els locals compartien plaça amb els ja habituals Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els locals volien treure's l'espineta de no poder estrenar el 3de9f a Premià presentant-lo a la Plaça Santa Anna juntament amb el 4de9f i el Pde7f, intentant assolir, de nou, la seva millor actuació, però no va poder ser. Finalment, els de color blau marí feren un 3de9f treballat, un ide4de9f on passaren factura els nervis i la manca de gent als assajos, un 4de8a on es repetí el problema a la descarregada del pilar, però aquest cop més acusat, un 2de8f molt segur i un Pde7fc que petà a nivell del terç quan l'anxeneta feia l'aleta. Per la banda dels verds, obriren plaça amb un 4de9f molt treballat, sobretot a la rengla d'esquenes a l'esglèsia, seguiren amb un i2de9fm, que havia de ser el primer gamma extra de la temporada, però que amb un tronc força mogut i un folre i unes manilles que no es compactaven, va caure quan l'anxaneta feia la segona passa, un 2de8f a ronda de repetició amb canvis i molt de nervis, un 3de9fc que també incorporava canvis per les baixes de la caiguda del 2de9fm i amb molts de nervis de la setmana anterior, i un Vde5. A més, l'actuació dels lagartos va tornar a posar sobre la taula el debat sobre el nombre de camises a plaça. Per la seva banda, els liles apuntaven fort i ho van demostrar només sortir, amb un 3de9fc que va pujar molt parat fins a la carregada, però que no va ser ben treballat a la descarregada, un 5de8 d'autèntica postal, un 4de8, amb vistes a pujar-ho un pis, qui sap si per Sant Magí, i 2Pde5, sortint molt reforçada de la Plaça Santa Anna.

Però els vilafranquins tornaren a la càrrega la setmana següent a Vilanova i la Geltrú. Els verds aconseguiren descarregar el 4de8a, malgrat els problemes a la descarregada del pilar, el 4de9f, el 3de9f i el Pde6, demostrant que s'havien recuperat de Calafell i Santes. Per la seva banda, els Bordegassos de Vilanova entrabancaven un cop més amb els castells de 8. Primer presentaven un id2de7 i a ronda de repetició un 5de7 molt maco, repetint a segona ronda el 2de7, que es va descarregar, però amb molts problemes i moltes sotregades, i a tercera ronda presentaven un id3de8 que no poguer reeixir per la pujada lenta i els dubtes de la canalla, i es tornaven a entrabancar a la ronda de repetició amb un i3de7ps per un problema de coordinació a la pujada, tot acabant amb un Pde5, un pis menys del planejat. Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls es presentà a mig gas tenint en compte que estaven a pocs dies del Firagost, tot presentant un 3de8, assaig previ del 3de9f que s'esperava el dimecres, un 5de8 molt parat que fa pensar en tornar-li a posar folre per Sant Fèlix, un 4de8 que també podria presentar un pis més d'aquí a poc, i un Pde6 treballat però prou segur, tot recuperant l'espadat per aquesta colla.

I finalment, arribà el Firagost, el dimecres 5. Un dels grans duels entre les colles vallenques en un moment en que amdues estan en un nivell semblant. Aquest cop, però, la victòria se l'emportà la Joves, que va descarregar un altre 5de8, un 3de9f que ja havien descarregat per Sant Joan, un 2de8f que està donant bons resultats, tot carregant el Pde6, cosa que es tornaria a repetir a Llorenç la setmana següent. Per la seva banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que plantejava com a repte fer dos castells de 9, va sortir amb un 5de8 treballat però maco, fent a segona ronda el 4de9f, el primer de la temporada per una colla vallenca, que fou molt treballat, a l'estil de la Vella que li diuen, mentre que a tercera ronda ensopegaren amb el 3de9f, desmuntant dos peus i fent un i3de9f que pujà força malament i que petà quan s'estava desmuntant, cosa que obligà als rosats a fer un 3de8 i acabar la diada amb 2Pde5, sense presentar un gran espadat per la lesió de l'anxaneta.

Així doncs, arribem ara, a La Bisbal del Penedès amb les colles vallenques repartint-se la victòria en els duels i amb uns Castellers de Vilafranca que volen tornar a intentar el gamma extra, tot pensant ja les tres colles en Sant Fèlix, on es trobaran amb Minyons de Terrassa, que intentaran passar pàgina al moment no gaire bo que estan passant.

D'altres coses a destacar:

  • Felicitar als Salats de Súria pel seu primer castell de 7, el 4de7 descarregat a Altafulla. Esperem veure'n més castells de 7 de color potassa properament.
  • Torna la polèmica amb les ambulàncies, aquest cop, a Vilafranca, a la diada de Màrtir's Street, on es va fer una ronda sencera sense ambulància per desconeixement de les colles, que no se'n van adonar fins que Xicots de Vilfaranca va caure del 3de8 amb algunes lesions entre els seus integrants. Això va fer que s'hagués d'anul·lar l'actuació, fent que Xiquets de Reus no pogués fer els castells de 8 que tenien preparats. Això s'ha de controlar molt seriosament, i les colles ens hi hem de posar molt en això.
  • L'article despreciable que va fer El Periódico de Catalunya el dia després de Santes, on no s'hi donava cap tipus d'importància als castells realitzats i sí als ferits que va haver, contant totes les visites a les ambulàncies com a castellers ferits per tal d'arribar millor a l'escarni, i mentint sobre el perquè de la celebració de la diada, tot apropant-se a un text més digne de la premsa groga que no pas d'un diari suposadament informatiu. No tenen prou amb eliminar les cròniques castelleres que també han de malmetre la imatge del món castellers amb articles infames.

Ja per acabar, podeu veure fotografies de Premià a la galeria de l'Ester Giménez i de la Neus Vila, mentre que podeu veure les que vaig fer a l'assaig pre-santes de divendres dels Capgrossos de Mataró i l'actuació de Santes a la meva.